Zaslal: po březen 16, 2026 2:39 pm Předmět:
Nemusíme utíkat se k psychologům, aby nám řekli , komu a jak máme odpustit
Ježíš Kristus to řekl jasně :
„Tehdy přistoupil Petr a řekl mu: “Pane, kolikrát mám odpustit svému bratru, když proti mně zhřeší? Až sedmkrát?” Ježíš mu řekl: “Pravím ti, ne sedmkrát, ale až sedmdesátkrát sedmkrát.”“
Matouš 18:21-22 CSP
Ale pozor… !
Tady Petr mluví o svém bratru v Kristu.Ti, kteří mají stejného Otce v nebesích si vzájemně mají odpouštět stále . Jsou spojeni poutem Kristovy oběti ,v těch je stejný Boží duch❤
Ale na jiném místě říká:
„“Amen, pravím vám, cokoli svážete na zemi, bude již svázáno v nebi, a cokoli rozvážete na zemi, bude již rozvázáno v nebi.“
Matouš 18:18 CSP
Jsme znovu volní, svobodní, nezatíženi myšlenkami na minulost
Zaslal: po březen 16, 2026 11:24 pm Předmět:
Ano, i tady se jedná o bratra v Kristu, jsme sjednoceni Jeho Duchem svatým a je mezi námi vztah Kristovy lásky .
Kristova krev nás spojuje v jedno pokrevní příbuzenství _________________ Magdalena
Založen: Nov 22, 2009 Příspěvky: 1651 Bydliště: Česká republika
Zaslal: út březen 17, 2026 1:56 pm Předmět:
Ano. Zajímavá je však ta podmínka odpuštění: Bude-li litovat...
Pokud druhý nelituje, zlo trvá a dále velmi ubližuje, tak je odpuštění velmi složité... A často může být proto plně a opravdu upřímně odpuštěno až poté, co zlo již netrvá...
Zaslal: út březen 17, 2026 7:59 pm Předmět: Odpuštění
Ahoj
Mockrát jsme probírali v diskuzi, i s tebou s Okem.
Když člověk nechce odpustit, je to přeci jeho věc. Jestli má odpuštění výměnou za lítost, nebo dokonce za pokání, tak je to jeho rozhodnutí.
Jestli mu to tak vyhovuje, co řešit?
Hodně lidem neodpuštění nevyhovuje.
Možná by i chtěli odpustit, zbavit se zátěže hříchu, zbavit se křivdy, zbavit se vazby, kterou hřích udělal. Ale buď to neumí, nebo na to nemají moc, nebo oboje.
Ve starém životě jsem to měl taky tak - i když bych chtěl odpustit, něměl jsem na to moc a neuměl jsem to. Takže jsem neodpustil. A to bylo škoda. Škoda především pro můj život, ale i pro vztahy.
Boží odpuštění v novém životě a moc k němu tak pro mne byla určitě jedna z provních a nejdůležitějších hodnot. Moc odpustit nezávisle na postoji druhého člověka je úžasná věc. Úžasná pomoc v životě. Úžasná a důležitá moc nového stvoření. Úžasná moc života v Ježíši.
K lítosti - k tomu jsem taky psal hodně.
Mě nějak zvlášť nezajímá, zda někdo lituje či nelituje toho, co provedl. K čemu je, že člověk lituje nebo nelituje? Jaký to má praktický význam?
Pokud lituje a dál dělá zlo, k čemu taková lítost? Pokud se změní, zlo přestane, tak už není čeho litovat. A mohou se všichni místo toho radovat.
To, co oběť hříchu potřebuje je to, aby pachatel přestal. Aby změnil chování. To je důležité. To má smysl.
Změna chování.
Trochu drsný ale klasický příklad: K čemu je manželce a dětem, když je manžel opilec, každý večer se zpije a rodinu seřeže - a v kocovině pak lituje a omlouvá se? A tak večer za večerem, ráno za ránem, tuny a tuny lítosti? Lítosti se děti strachu nezbaví a rodina se lítosti nenají.
To, co je potřeba, aby muž přestal chlastat. To je podstatné.
Zaslal: út březen 17, 2026 9:46 pm Předmět:
Koloským 3,13: „Snášejte se navzájem a odpouštějte si, i když má někdo na druhého stížnost. Jako Pán odpustil vám, odpouštějte i vy.“
Efezským 4,32: „Buďte na sebe laskaví, milosrdní, odpouštějte si navzájem, jako i Bůh v Kristu odpustil vám.“
Lukáš 17,3-4: „...Když tvůj bratr zhřeší, pokárej ho, a když bude litovat, odpusť mu. A když proti tobě zhřeší sedmkrát za den a sedmkrát za tebou přijde s tím, že lituje, odpustíš mu.“
Tady tyto citáty z Bible se týkají odpouštění si mezi Božím lidem navzájem .
Upřímná lítost je vždy důvodem k odpuštění . _________________ Magdalena
Zaslal: st březen 18, 2026 2:28 pm Předmět: Re: Odpuštění
Cizinec napsal:
Ahoj
Mockrát jsme probírali v diskuzi, i s tebou s Okem.
Když člověk nechce odpustit, je to přeci jeho věc. Jestli má odpuštění výměnou za lítost, nebo dokonce za pokání, tak je to jeho rozhodnutí.
Jestli mu to tak vyhovuje, co řešit?
Hodně lidem neodpuštění nevyhovuje.
Možná by i chtěli odpustit, zbavit se zátěže hříchu, zbavit se křivdy, zbavit se vazby, kterou hřích udělal. Ale buď to neumí, nebo na to nemají moc, nebo oboje.
Ve starém životě jsem to měl taky tak - i když bych chtěl odpustit, něměl jsem na to moc a neuměl jsem to. Takže jsem neodpustil. A to bylo škoda. Škoda především pro můj život, ale i pro vztahy.
Boží odpuštění v novém životě a moc k němu tak pro mne byla určitě jedna z provních a nejdůležitějších hodnot. Moc odpustit nezávisle na postoji druhého člověka je úžasná věc. Úžasná pomoc v životě. Úžasná a důležitá moc nového stvoření. Úžasná moc života v Ježíši.
K lítosti - k tomu jsem taky psal hodně.
Mě nějak zvlášť nezajímá, zda někdo lituje či nelituje toho, co provedl. K čemu je, že člověk lituje nebo nelituje? Jaký to má praktický význam?
Pokud lituje a dál dělá zlo, k čemu taková lítost? Pokud se změní, zlo přestane, tak už není čeho litovat. A mohou se všichni místo toho radovat.
To, co oběť hříchu potřebuje je to, aby pachatel přestal. Aby změnil chování. To je důležité. To má smysl.
Změna chování.
Trochu drsný ale klasický příklad: K čemu je manželce a dětem, když je manžel opilec, každý večer se zpije a rodinu seřeže - a v kocovině pak lituje a omlouvá se? A tak večer za večerem, ráno za ránem, tuny a tuny lítosti? Lítosti se děti strachu nezbaví a rodina se lítosti nenají.
To, co je potřeba, aby muž přestal chlastat. To je podstatné.
Toník
Ahoj Toníku. V Písmu je uvedeno přímo slovo lítost. A toto slovo samozřejmě chápu jako předpoklad pro změnu smýšlení a chování. Neodděluji tedy lítost od změny chování, jak tu naznačuješ v Tvém komentáři (odděleně).
Evangelium nám sděluje, že pokud dotyčný lituje (v širším výkladu chápu jako že změní smýšlení a chování), je třeba odpustit a je to pak krásné. Ale Písmo naopak nemluví nic o odpouštění, pokud zlo trvá (tj dotyčný nelituje a nemění chování), jak se máme dále chovat (tj. nemluví o tom, zda a jak máme či nemáme odpustit, tj. neřeší toto téma ani ANO, ani NE).
Teoreticky je odpuštění jednoduché. V praxi však, pokud zlo trvá a týká se velmi blízce a přímo člověka, tak nelze zlo bagatelizovat či radit druhým, co mají při trvání zla dělat a jak mají odpouštět (pokud se to daného člověka přímo netýká). Evangelium mluví o situacích odpuštění, kdy předpokládá lítost a změnu smýšlení a chování. Odpouštění bez tohoto předpokladu je jiná situace, do které já osobně se necítím kompetentní do toho druhým mluvit, je to na jejich svědomí dle dané situace.
Zaslal: st březen 18, 2026 2:35 pm Předmět:
Magdalena07 napsal:
Koloským 3,13: „Snášejte se navzájem a odpouštějte si, i když má někdo na druhého stížnost. Jako Pán odpustil vám, odpouštějte i vy.“
Efezským 4,32: „Buďte na sebe laskaví, milosrdní, odpouštějte si navzájem, jako i Bůh v Kristu odpustil vám.“
Lukáš 17,3-4: „...Když tvůj bratr zhřeší, pokárej ho, a když bude litovat, odpusť mu. A když proti tobě zhřeší sedmkrát za den a sedmkrát za tebou přijde s tím, že lituje, odpustíš mu.“
Tady tyto citáty z Bible se týkají odpouštění si mezi Božím lidem navzájem .
Upřímná lítost je vždy důvodem k odpuštění .
Ahoj Magdaleno, ANO, upřímná lítost (předpokládající i změnu smýšlení a chování) je vždy důvodem k odpuštění. Jednoduše odpouštíme i těm, kteří nevědí, co činí (a modlíme se za ně). Jak ale píši výše směrem ke slovům Cizince, je těžké radit druhému či dokonce "dle Evangelia" druhým sdělovat (či dokonce jim vyčítat), když ti lidé prožívají s druhými situace, kde zlo trvá, vědomě a ve vážných věcech, ubližuje jim samým nebo jejich rodině či okolí apod. Tam ani Pán Ježíš neradí nic o odpouštění (spíše k dočasnému snášení té situace v Jeho jménu, k modlitbě za druhé apod.).
Zaslal: st březen 18, 2026 11:28 pm Předmět:
Vnímám to tak, že bližnímu svému bychom měli vždy odpustit a těm ostatním…?
Co svážeme nebo rozvážeme -myslím tím vztahy- bude svázáno nebo rozvázáno i na nebi _________________ Magdalena
Zaslal: čt březen 19, 2026 7:55 am Předmět: Re: Odpuštění
brusle7 napsal:
Ahoj Toníku. V Písmu je uvedeno přímo slovo lítost. A toto slovo samozřejmě chápu jako předpoklad pro změnu smýšlení a chování. Neodděluji tedy lítost od změny chování, jak tu naznačuješ v Tvém komentáři (odděleně).
Já ano. Odděluji.
Protože jsem zažil lítost bez změny chování. Zažil jsem kolotoč hříchu a lítosti ve starém životě tak vím, že lítost může být indikátorem změny chování, ale také nemusí a zpravidla nebývá. Je na světě nepřeberně lidí, co hřeší a pak litují - alkoholici, kuřáci, obézní lidé, cholerici, ... Zvlášť v náboženství jsou zpovědnice plné litujících, kteří tam budou za 14 dnů se stejným hříchem a stejnou lítostí.
Proto je důležitější změna chování - aby hřích přestal. Nejen pro odpuštění, ale hlavně pro praktický život.
brusle7 napsal:
Ale Písmo naopak nemluví nic o odpouštění, pokud zlo trvá
Probírali jsme taky mockrát, psala ti Magdalena výše.
Určitě není rozumné radit lidem, co mají dělat (pokud to člověk neví od Boha).
Také je zbytečné radit odpuštění, pokud člověk nemá moc odpustit nebo odpustit nechce.
Ale je možné vydat svědectví o odpuštění. Někomu může pomoci.
Moje situace v hříchu ve starém životě nebyla taková, že bych nechtěl odpustit a hřích si držet. Chtěl jsem odpustit, vyčistit situaci, ale neměl jsem na to moc a neuměl jsem to.
Proto také moc odpustit hřích v novém životě a mít život vyčištěný byla pro mne určitě jedna z největších, nejsilnější, nejzázračnějších změn.
Já ano. Odděluji.
Protože jsem zažil lítost bez změny chování. Zažil jsem kolotoč hříchu a lítosti ve starém životě tak vím, že lítost může být indikátorem změny chování, ale také nemusí a zpravidla nebývá. Je na světě nepřeberně lidí, co hřeší a pak litují - alkoholici, kuřáci, obézní lidé, cholerici, ... Zvlášť v náboženství jsou zpovědnice plné litujících, kteří tam budou za 14 dnů se stejným hříchem a stejnou lítostí.
Proto je důležitější změna chování - aby hřích přestal. Nejen pro odpuštění, ale hlavně pro praktický život.
brusle7 napsal:
Ale Písmo naopak nemluví nic o odpouštění, pokud zlo trvá
Probírali jsme taky mockrát, psala ti Magdalena výše.
Určitě není rozumné radit lidem, co mají dělat (pokud to člověk neví od Boha).
Také je zbytečné radit odpuštění, pokud člověk nemá moc odpustit nebo odpustit nechce.
Ale je možné vydat svědectví o odpuštění. Někomu může pomoci.
Moje situace v hříchu ve starém životě nebyla taková, že bych nechtěl odpustit a hřích si držet. Chtěl jsem odpustit, vyčistit situaci, ale neměl jsem na to moc a neuměl jsem to.
Proto také moc odpustit hřích v novém životě a mít život vyčištěný byla pro mne určitě jedna z největších, nejsilnější, nejzázračnějších změn.
Toník
Ahoj Toníku,
upřímná hluboká opravdová lítost je u zdravých lidí indikátorem změny chování. Výjimkou jsou nemoci, nebo již zakořeněné chorobné závislosti, které též jmenuješ (kde člověk potřebuje po projevech lítosti především i pomoc Boží + pomoc okolí, odborníků, zpravidla lékařů - jak s nimi skoncovat, odvyknout jim). Lítost by měla zahrnovat začátek konkrétního boje se závislostí, pokud z důvodu již nemoci nelze okamžitá plná změna jednání.
Neumím si představit, že bych něčeho špatného upřímně litovala tak, že bych to dělala znovu a znovu (nebyla by to lítost, ale faleš, podvod).
Aby hřích přestal, tak je lítost ideál - a je právě tím předpokladem i pro plné upřímném odpouštění druhými (zastavení zla). Ani Ježíš na Kříži neříká katům odpouštím Vám, ale prosí Boha o slitování a odpuštění těm lidem, kteří nevědí, co činí (a ví, že budou litovat později).
Příklad: Jak třeba KONKRÉTNĚ odpustíš sousedovi - zloději, který Ti opakovaně vykrádá byt? (A ZLO TRVÁ)... Nebo tyranovi, který opakovaně trýzní a mrzačí Tvé dítě? (Odpustit se rovná smířit se, zapomenout, začít znovu - ano?) Odpustíš v tomto smyslu sousedovi zlodějovi, pokud jeho zlo trvá, tím, že mu necháš dále volný přístup do Tvého bytu? Začne u Tebe znovu a znovu až 77krát i více odpuštění, než Ti postupně zbyde holý byt a bude se schylovat k rozebírání střechy, skleníku, garáží apod.? Budeš tak dlouho odpouštět jeho krádeže, než Ti zbyde holý pozemek s holými a polorozebranými zdmi domku a bude se schylovat i k rozebrání plotu kolem Tvého pozemku? Bude to tak správné pro Tvou rodinu, pro Tvé děti a manželku vnoučata apod., takovéto odpouštění? (Pokud slovo odpustit znamená i to zapomenutí a nový začátek vztahu a důvěry.)
Já toto neumím teoreticky asi napsat a stále mi k tomu pojmenování chybí slova, jen ne/vím prakticky, jak se ne/dělá to ne/odpouštění, pokud zlo trvá. Neznám nikoho, kdo to umí. Nejblíž byl Pán Ježíš (Bože, odpusť jim, vždyť nevědí, co činí), ale sám katům neříkal, když mu zatloukali hřeby do kloubů, že jim odpouští, ale křičel bolestí a téměř zoufalstvím té bolesti (zlo trvalo a bylo velké).
Brusle7
Naposledy upravil brusle7 dne čt březen 19, 2026 3:11 pm, celkově upraveno 1 krát.
Zaslal: čt březen 19, 2026 1:17 pm Předmět:
Magdalena07 napsal:
Vnímám to tak, že bližnímu svému bychom měli vždy odpustit a těm ostatním…?
Co svážeme nebo rozvážeme -myslím tím vztahy- bude svázáno nebo rozvázáno i na nebi
Mohu poprosit, o význam slova odpuštění pro praxi?
Založen: Feb 04, 2004 Příspěvky: 313 Bydliště: Czech_Republic
Zaslal: čt březen 19, 2026 5:12 pm Předmět:
Dovoluji si sdělit moji zkušenost. Já si myslím, že odpustit spíš znamená netoužit či neusilovat o potrestání, protože potrestání není naší věcí, ale neznamená to zapomenout. Kdyby zapomněl, jak mně někdo ublížil, tak bych zase znova naletěl. Prostě si dám pozor. Nechám pracovat třeba čas a za delší dobu i zapomenu, ale někdy se takové zapomenutí nemusí vyplatit.
Zaslal: čt březen 19, 2026 7:04 pm Předmět:
Frantisek100 napsal:
Dovoluji si sdělit moji zkušenost. Já si myslím, že odpustit spíš znamená netoužit či neusilovat o potrestání, protože potrestání není naší věcí, ale neznamená to zapomenout. Kdyby zapomněl, jak mně někdo ublížil, tak bych zase znova naletěl. Prostě si dám pozor. Nechám pracovat třeba čas a za delší dobu i zapomenu, ale někdy se takové zapomenutí nemusí vyplatit.
Nikde v Bibli nenajdeme "já si myslím". Boží Slovo mluví jasně: Ko 3:13 Snášejte se navzájem a odpouštějte si, má-li kdo něco proti druhému. Jako Pán odpustil vám, odpusťte i vy.
Pokud nevím, jak odpouští Bůh nebo si nejsem jist, zeptám se Boha: "Bože, jak odpouštíš Ty? Nauč mne a pomoz mi odpouštět tak, jak odpouštíš Ty."
Bible říká, že Bůh nám hřích nepočítá a že naše vyznané a odpuštěné hříchy končí v moři zapomnění, tzn. že Bůh je nepřipomíná. Pokud tedy proti mně někdo zhřeší, odpustím mu, nepřipomínám mu to, ale pokud se to opakuje, nebudu mu důvěřovat, nebudu se mu svěřovat, dám si na něj pozor apod.
Zvláštním případem je Pánovo Slovo v Matouši 18:15-17.
„Jestliže tvůj bratr proti tobě zhřeší, jdi a pokárej ho mezi čtyřma očima. Poslechne-li tě, získal jsi svého bratra. Jestliže by však neposlechl, vezmi s sebou ještě jednoho nebo dva, aby ‚ústy dvou nebo tří svědků byl potvrzen každý výrok‘. Jestliže by je neposlechl, pověz to shromáždění, a jestliže by neposlechl ani shromáždění, ať je ti jako pohan a celník.“
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2, 3, 4Další
Strana 1 z 4
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.