Zaslal: ne říjen 04, 2026 11:59 am Předmět: Buďte svatí
“Slovo „buďte svatí“ je známý biblický příkaz, který vyzývá k morální čistotě a životu oddělenému pro Boha “
Význam svatosti
• Mravní čistota: Znamená to vyhýbat se špatnému jednání a žít čestně.
• Oddělenost: Jde o postoj, kdy člověk nepatří sobě ani světu plnému zla, ale žije podle Božích přikázání.” AI
„Ten, který vás povolal, je svatý – právě tak buďte svatí v celém svém životě i vy. Je přece psáno: „Buďte svatí, neboť já jsem svatý.““
1 Petr 1:15-16 B21
https://bible.com/bible/15/1pe.1.15-16.B21
„Vždyť já jsem Hospodin, který vás vyvedl z Egypta, abych byl vaším Bohem. Buďte svatí, neboť já jsem svatý.““
Leviticus 11:45 B21
https://bible.com/bible/15/lev.11.45.B21
Kristova krev nás očistila a posvětila k životu s Nîm, proto už Boží lid úmyslně nehřeší , Jeho přítomnost v nás odděluje nás od světa, jsme cizinci v tomto světě… _________________ Magdalena
Založen: Nov 22, 2009 Příspěvky: 2049 Bydliště: Česká republika
Zaslal: ne říjen 04, 2026 12:37 pm Předmět:
Svatost je život v plném souladu s Boží vůlí.
Svatost je život podle Evangelií.
Boží lid úmyslně nehřeší, ale ke hříchu může být (bez úmyslu, nechtěně) sveden.
Přiznávání slabosti je projevem síly i plné spolupráce člověka s Bohem
(aneb "lékaře nepotřebují zdraví, ale nemocní).
Zaslal: ne říjen 04, 2026 1:23 pm Předmět:
Svatý je každý, v kom žije a přebývá Bůh v Kristu díky tomu, že se mu stal Kristus posvěcením - 1K 1:30. To znamená, že je svatý-oddělený pro Boha, nikoli svatý sám v sobě.
Už v Leviticu 11:44 řekl Hospodin: Posvěťte se a buďte svatí, neboť já jsem svatý. a Petr toto slovo citoval v jeho 1. listu 1:16.
Bůh je svatý tím, že je oddělený od svého stvoření a zároveň od ostatního stvoření oddělil=posvětil člověka, aby jej měl pro sebe, jako stvoření Božího druhu pro jistý účel a záměr, pro který člověka ke svému obrazu a podle své podoby stvořil. Takže když řekl, posvěťte se, měl tím namysli oddělte se od ostatního stvoření, stvořeného podle svého druhu, pro Boží záměr, který s vámi mám a kvůli němuž jsem vás stvořil.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.